Dr. Balla Sándor

Dr. Balla SándorTevékenység:
 • termográfiás állapotfelmérés

Vizsgálat helye: Visonta, erőmű rendelő.
Bejelentkezés: 06 (37) 334-688


Tudnivalók az infravörös termográfiás vizsgálatokról

Fogalom
Az orvosi termográfia alatt olyan szűrővizsgálatot értünk, mely az emberi szervezetet annak hőképe alapján vizsgálja . Kockázat- és fájdalommentes vizsgálati módszer, nem jár sugárterheléssel, semmilyen beavatkozással, egyes testrégiók vagy akár a teljes test állapotáról ad felvilágosítást. Megelőző vizsgálat, mellyel olyan betegségek is kiszűrhetők, melyek egyébként nehezen lelhetők fel.

Működési elv
Az emberi test folyamatosan hőt – infravörös elektromágneses sugárzást – bocsát ki magából. A testből távozó hőenergia adathalmazt jelent, amit néhány század Celsius foknyi eltérést is érzékelő programmal ellátott számítógép dolgoz fel és értelmez, vagyis láthatóvá teszi az emberi test által kibocsátott, szabad szemmel láthatatlan infravörös sugarakat. A számítógéphez csatolt infrakamera lehetővé teszi, hogy érintkezés nélkül végezzünk méréseket a test által kibocsátott infravörös sugarak bonyolult elektronikus rögzítésével. Ezzel belátásunk nyílik az emberi testbe, betegségek, kóros tünetek válnak láthatóvá. A diagnosztikában kevés az olyan eljárás, amikor a test saját szövetei által spontán kibocsátott sugarakat fényképezzük le. Ez az eljárás a szemmel nem látható sugarakat teszi láthatóvá, anélkül, hogy bármivel is terhelné az élő szöveteket. Az orvosi termográfia története a múlt század ötvenes éveire nyúlik vissza, a termográfia alkalmazása medicinában az emlőrák vizsgálatával kezdődött. A termográfia az elmúlt 15-20 évben terjedt el az Egyesült Államokban ill. Nyugat-Európában. A termográfia a jövő vizsgáló módszere. Nagy pontossággal ad felvilágosítást a szervezetben zajló kóros folyamatokról, számos, panaszt még nem okozó elváltozásról, gyulladt területekről, gócokról, keringési zavarokról, ízületi elváltozásokról és bizonyos daganatos megbetegedések gyanújáról.

Kiknek, milyen célra alkalmas?

 • teljesen panaszmentes, tünetmentes személyeknek, ha fontos érték számukra az egészség, és szeretnének képet kapni szervezetük egészségi állapotáról
 • egészséges, de időnként különböző panaszokkal küszködő embereknek, akik szeretnék tudni, hol van szervezetükben a „leggyengébb láncszem”
 • emlőszűrés céljából
 • régóta fennálló, tisztázatlan eredetű panaszok esetén
 • krónikus betegség esetén a lefolyás nyomon követéséhez
 • azoknak, akik valamikor daganatos betegségen estek át, folyamatos, megterhelés nélküli ellenőrzés céljából

Fokozottan ajánlott a vizsgálat:
 • góckutatás céljából
 • akut vagy krónikus gyulladásos folyamatok gyanúja esetén
 • fájdalmak hátterének tisztázása céljából
 • mozgásszervi károsodások kimutatására, nyomon követésére
 • sportsérülések gyógyulásának követésére
 • terápia követésére, a hatékonyság ellenőrzésére

A vizsgálat menete
A vizsgálat fájdalommentes, nem jár szúrással, testi kontaktussal, káros sugárzással. A vizsgálathoz nem kell éhgyomorra lenni.

A vizsgálat előtt a páciens 15 percig akklimatizálódik a váróban. A nagy érzékenységű kamera végigpásztázza a vizsgálandó testfelületet, felvételeket készít, melyeket képalkotó diagnosztikában jártas orvos elemez ki és értékel.

Előnyei:
Biztonságos.
Semmilyen, még minimális mértékű nem kívánt hatást sem gyakorol a testre, egészségre nem káros. Nincs besugárzás, nincs izotóp használat, nincs vegyi anyag, tűszúrás, nincs mellékhatás. Életkortól függetlenül gyermekek és terhesek is vizsgálhatók. Korlátlanul ismételhető.

Érintésmentes.
A készülék úgy ad információt, hogy vizsgálat közben nem érintkezik a vizsgált személlyel. Nem invazív.

Megbízható.
Érzékenysége miatt korai, kisméretű elváltozásokat is jelezhet, az adott testrész mással még nem ábrázolható alulműködése, túlterheltsége is jól látható. Alkalmas a betegségek terápiájának nyomon követésére is.

FONTOS!
A termográfiás vizsgálat nem váltja ki az orvoslásban hagyományos diagnosztikai vizsgálatokat, azonban mint funkcionális vizsgálat új területet nyit a kóros folyamatok felismerésében, a kezelések hatékonyságának ellenőrzésében.